lauantai 24. syyskuuta 2011

Miten tunnistan sanaluokat?

Ajattelin vielä pari viikkoa sitten, että eri sanaluokkien tunnistaminen on helppoa. Viime viikkojen aikana selväksi kävi kuitenkin se, etten olekaan niin etevä sanojen luokittelussa. En ollut edes kuullut kaikkia sanaluokkia, joita olemme viime viikkojen aikana kurssilla käsitelleet!

Alakoulussa lähtisin liikkeelle adjektiiveista, verbeistä ja substantiiveista. Ne ovat sanoja, jotka ovat varsin helppo tunnistaa ja joiden avulla oppilas oppii ymmärtämään sanaluokkien merkityksiä. Koulussa verbit opitaan sanaluokista ensimmäisten joukossa.  Verbi ilmaisee lauseessa tekemistä tai olemista.  Verbit taipuvat suomen kielessä aika- ja persoonamuodoissa. Yksittäiset verbit on useimmiten varsin helppo tunnistaa teksteistä, mutta verbiketjujen (ei voi tulla, näytti saavan) tunnistaminen saattaa olla vaikeaa kokeneemmallekin kielenkäyttäjälle.

Adjektiivit vastaavat kysymykseen "millainen". Adjektiivit taipuvat sekä sijamuodon että luvun mukaan. Adjektiiveilla on myös vertailuasteet (kaunis-kauniimpi-kaunein). Koulussa voisikin lähteä liikkeelle perinteisesti tutkien sanoja ja tekstejä, joista oppilaat etsisivät adjektiiveja sekä muokkaamalla tekstejä vaihtamalla tai lisäämällä tekstiin adjektiiveja.


Substantiivit ilmaisevat asioita tai esineitä. Substantiivit jaetaan yleis- ja erisnimiin. Substantiivit taipuvat sijamuodoissa ja luvuissa. Substantiiviin voi liittyä myös omistusliite eli possessiivisuffiksi (koirani, sukkasi, kirjamme).

Hauskoja tehtäviä sanaluokkien oppimiseen voisivat olla sellaiset, joissa oppilaat saisivat vaihtaa tekstin adjektiivit, verbit tai substantiivit toisiin ja huomata miten tarina muuttuu. Näin oppilaat huomaisivat, mikä merkitys kunkin sanaluokan sanoilla on tekstissä. Ylipäätään hyödyntäisin sanaluokkien opettamisessa ja sanojen luokittelussa tekstejä, joissa sanat eivät olisi irrallaan. Teksteissä sanoilla on tietty merkitys, jonka mukaan se voidaan luokitella tiettyyn sanaluokkaan. Yksittäisiä sanoja tutkiessa sanoja ei välttämättä voi luokitella yhteen luokkaan - esimerkiksi voi tai tuli voivat olla verbejä tai substantiiveja. Toisaalta on hyvä käsitellä myös sitä, etteivät sanat kuulu aina yksiselitteisesti yhteen sanaluokkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti